Lasermarkning Top

Lasermärkning

Integration av Lasermärkningsutrustning

AVT har integrerat lasermärkning i en rad olika applikationer. Lasermärkning benämns ibland som lasergravering  eller laseretsning men är generellt en beskrivning av samma sak. Lasergravering syftar oftast på djupare märkning i metalliska material. Lasermärkning är en flexibel märkmetod med hög driftsäkerhet samt låga rörliga kostnader. Ofta används metoden då krav på märkkvalitet är hög samt en permanent märkning krävs. Märkningens kvalitet och läsbarhet verifieras ofta med en id-läsare eller ett visionsystem där det säkerställs att streckkod eller 2D kod är läsbart i nästa steg. 

Avskärmning laser

Vid integration av lasermärkning är det mycket viktigt med avskärmning av laserstrålar då de kan vara skadliga för ögonen. Laserklass avgör vilket skydd som krävs.

Olika typer av märklaser

Beroende på de krav som ställs samt vilket material som skall märkas väljs olika typer av laserkällor. Det som passar för att märka på Plastmaterial fungerar inte alltid på metalliska material.

CO2 Laser

Lämplig för märkning av de flesta plaster så som: PE, POM, PC, PP, PET, ABS. Undantag PA och Silicon vilket inte fungerar lika bra. Utöver plaster lämpar sig CO2 bra för att lasergravera olika typer av organiska material som Keramik, Glas, Papper, Trä och Gummi.

YAG Laser

YAG laser lämpar sig väl för de flesta plastmaterial som även CO2 laser märker på men även PA. YAG laser lämpar sig dessutom ypperligt för märkning av de flesta metaller: Stål Aluminium, Guld, Koppar, Nickel och Rostfritt stål. YAG laser lämpar sig normalt ej för märkning i organiska material.

Fiberlaser

Fiberlaser har en lägre energiförbrukning generellt, ger mycket fin märkkvalitet samt låga underhållskostnader. Fiberlaser märker generellt bra på plaster så som: PE, POM, PC, PP, PET, ABS och PA, Fiberlaser kan även fungera bra på vissa organisak material som keramik och gummi. Fiberlaser lämpar sig väl för märkning i metalliska material som: Stål, Aluminium, Guld, Koppar, Nickel och Rostfritt stål. 

Andra märkningsmetoder

Alternativ till lasermärkning är etikettering, nålprägling, gravering eller bläckstrålemärkning. Vi har integrerat samtliga metoder i produktionsutrustningar.

Är du intresserad av lasermärkning för din produktion och vill automatisera din produktmärkning är du välkommen att kontakta oss för att titta på din applikation. 

 

 

 Tommy Arvidsson

Tommy Arvidsson

Försäljning industriautomation

Tel: +46 322-64 25 33
Email: tommy.arvidsson@avt.se

Martin Book

Martin Book

VD
Försäljning

Tel: +46 322-64 25 15
Email: martin.book@avt.se